Zaterdag 19 september

De Italiaanse schrijver Italo Calvino, wiens 29ste sterfdag vandaag herdacht wordt, is vooral bekend door postmoderne romans als De onzichtbare steden (1972) en Als op een winternacht een reiziger (1979). Maar ook zijn bundels met korte verhalen zijn subliem, en dan met name Marcovaldo (1963).

***

Calvino tweeLichtheid, snelheid, precisie, duidelijkheid en veelvormigheid – dat waren volgens Italo Calvino (1923-1985) de kenmerken van goede fictie. Marcovaldo is daarvan misschien wel de beste illustratie. De oorspronkelijk als kinderboek gepresenteerde bundel beschrijft in twintig verhalen (één per seizoen) vijf jaar uit het leven van een dromerige fabrieksarbeider in een grauwe fabrieksstad. Als een moderne Marco Polo maakt de titelheld ontdekkingsreizen door de stad, op zoek naar de laatste restjes natuur. De simpele maar ontroerende verhaaltjes – over paddenstoelen die groeien bij de tramhalte, over een konijn dat wordt gered uit een ziekenhuislaboratorium, over een wonderplant die uiteindelijk verwelkt, over de overeenkomsten tussen de maan en een neonreclame – vormen met elkaar een subtiele aanklacht tegen de consumptiemaatschappij en de daarmee gepaard gaande aanslag op het milieu. Ecologisch bewustzijn was Calvino, de zoon van twee botanici, niet vreemd; drammerigheid of eendimensionaliteit wel.

Oplossing quiz Midden-Amerika

1 b
2 g
3 f
4 a
5 e
6 i
7 j
8 c
9 h
10 d

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s