Dinsdag 15 september

124 jaar geleden stierf de geestelijk vader van Oblomov.

***

Gontsjarov OblomovDe koopmanszoon Ivan Aleksandrovitsj Gontsjarov (1812-1891) had een succesvolle carrière als ambtenaar – hij is waarschijnlijk een van de weinige grote schrijvers die ooit als censor werkten – maar maakte geen haast met het schrijven van fictie. In 1847 debuteerde hij met Een alledaagse geschiedenis, over een idealist uit de provincie die door zijn Petersburgse oom tot het cynisme bekeerd wordt; twee jaar later publiceerde hij ‘Oblomovs droom’, het negende hoofdstuk van zijn humoristische tweede roman Oblomov, die pas in 1859 zou verschijnen. In de laatste dertig jaar van zijn leven kwam er nog maar één boek van hem uit: Het ravijn (1869), waarover zijn rivaal Toergenjev   opmerkte: ‘mijn haar valt uit van verveling’. De slavist Karel van het Reve was iets genuanceerder en stelde in zijn Geschiedenis van de Russische literatuur dat Gontsjarov, wiens kwaliteiten in de schets lagen, vooral in zijn latere jaren het slachtoffer werd van zijn ideeën hoe een echte roman eruit moest zien: dik en voorzien van veel uitweidingen en vertellerscommentaar. Niettemin werd Gontsjarov bewonderd door Dostojevski en Tolstoj en gezien als een van de kopstukken van het zogenoemde (maatschappij)kritische realisme; zijn romanfiguur Oblomov werd, niet geheel terecht, het symbool van de decadente Russische adel in de tsarentijd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s