Maandag 14 september

Vandaag is de 164ste sterfdag van een van de pioniers van de Amerikaanse literatuur, James Fenimore Cooper. Wat was zijn beroemdste roman?  

***

Cooper LeatherstockingJames Fenimore Cooper, de eerste romancier die de botsing beschreef tussen pioniers en indianen, is de peetvader van Buffalo Bill, van Clint Eastwood, van het ‘cowboytje-en-indiaantje’ op het schoolplein; maar ironisch genoeg wordt het mythische Westen waarover hij schreef vaak gezien als een produkt van Karl May, de Duitse epigoon die met zijn Shatterhand en Winnetou de helden van Cooper overstemde. Als verklaard bewonderaar van Walter Scott wilde Cooper zijn landgenoten duidelijk maken dat ook de Nieuwe Wereld een verleden had dat het romantiseren waard was; in de vijf romans uit de beroemde ‘Leatherstocking’-cyclus (over de nobele blanke wilde Hawkeye, Haviksoog) sneed hij thema’s aan die tot op de dag van vandaag doorwerken in de Amerikaanse literatuur. De dreiging van de heidense wildernis, het bloedbroederschap tussen twee mannen van verschillende rassen, de cultuurverschillen tussen Europeanen en Amerikanen – Cooper had er al mee geëxperimenteerd voordat Melville of Henry James zelfs maar op het idee kwamen.

Cooper Last of the MohicansHoogtepunt van Coopers avonturenromans is The Last of the Mohicans (1826), dat zich afspeelt in het midden van de 18de eeuw, tijdens de oorlog die de Fransen en de Engelsen met elkaar voerden om het bezit van koloniaal Noord-Amerika. Samen met Chingachgook en diens zoon Uncas (de allerlaatste der Mohikanen) probeert Hawkeye twee dochters van een Engelse kolonel te beschermen tegen kwaadwillende Fransen en scalplustige indianen. Tevergeefs: na vierhonderd bladzijden met achtervolgingen, ontsnappingen, slachtpartijen en schietgevechten eindigt de roman met de liebestod van Uncas en de oudste dochter van de kolonel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s