Zondag 13 september

Tien dagen geleden verscheen Lezen met ALS, het logboek van een ziekte aan de hand van 52 titels uit de wereldliteratuur. Wat waren de eerste reacties in de pers?

AnaksimenesMedisch Contact: ‘De combinatie van moed, berusting, stilering en beheersing die Steinz betoont, is indrukwekkend en adembenemend. De teksten trillen van een huiveringwekkende schoonheid. Een reverence is gepast.’  – Frans Meulenberg 

Athenaeum.nl: Lezen met ALS is daarom niet alleen een getuigenis van het vreselijke lot dat slachtoffers van deze ziekte treft, maar ook een perfect voorbeeld van wat bibliotherapie vermag. […] Boeken kunnen natuurlijk geen ‘pijn stillen of wanhoop wegnemen’. Maar Steinz’ columns laten wel zien hoe literatuur helpt om grip te krijgen op de tragische situatie. Boeken zetten je aan het denken en helpen je de woorden te vinden voor wat je doormaakt. Dat is wat troost.’ – Maarten Dessing

BrainardVrij Nederland: ‘Je ziet bij Steinz waar lezen en literatuur goed voor kunnen zijn: literatuur maakt wakker wat in je sluimert, aan gevoelens, halve gedachten, vermoedens. […] Het gaat in Leven met ALS in elk hoofdstuk over fysieke en mentale beperkingen en hindernissen, maar tegelijk over een parallelle wereld in de literatuur, een spiegelwereld die over hetzelfde gaat maar dan met een ruimtegevende afstand. Die spanning geeft de indruk dat in Leven met ALS geschreven wordt met grace under pressure.’ – Carel Peeters

De Wereld Draait Door: ‘Indrukwekkende columns, een prachtig boek […] Ook complimenten aan Hajo de Reijger, de tekenaar. […] Wij worden intussen weer op allerlei mooie titels gebracht.’ – Matthijs van Nieuwkerk

GontsjarovPantheon leest: ‘Dat hij boeiend kan schrijven over muziek en literatuur wisten we al, maar ook zijn leven met ALS weet hij meeslepend te verwoorden. Het boek heeft een onheilszwangere ondertoon, die maakt dat je het niet weg kan leggen. Maar het bevat ook relativerende humor. [..] Het is soms pijnlijk om te lezen, al is het een lichtpunt dat hij tot het laatst zijn geestelijke vermogens behoudt en ons nog deze mooie bundel heeft kunnen schenken, die overloopt van zijn liefde voor literatuur.’ – Leo Kenter

Sneins Petiele: ‘Als lezer ben je iedere keer weer verrast door de diepe betekenis die Steinz uit een roman haalt. Elk hoofdstuk verlangt tijd en bezinning van de lezer.’ – Hans Ester

Senecade Volkskrant: ‘Pieter Steinz [steekt] Montaigne naar de kroon met Lezen met ALS – Literatuur als levensbehoefte. […] Ongedwongen en zonder opsmuk, maar ook blijmoedig en zonder valse sentimentaliteit – wat in dit emotijdperk een prestatie genoemd mag worden – [slaat] hij bruggetjes tussen zijn ziekte en de boeken die hij herlas. […] Bijna altijd verliezen krantencolumns aan kracht zodra er een boekenkaftje omheen zit, bij de vijftig stukken van Steinz die Nieuw Amsterdam deze week gebundeld uitbrengt, is het tegenovergestelde het geval: dat ze bij elkaar staan, maakt ze alleen maar beter.’ ***** – Wilma de Rek

HUMO: ‘Telkens gaan eruditie en emotie soepel hand in hand […] Deze kroniek van een aangekondigde dood imponeert door de lucide waardigheid waarmee Steinz zijn lot tegen het literaire licht houdt. De emotionele impact van zijn bundel, een hechter geheel dan andere columnverzamelingen, is – om een in ALS-context onbetamelijk woord te bezigen – adembenemend. Bovenal illustreert ‘Lezen met ALS’ de vitale kracht van de literatuur, waar het gaat om de accuratesse van nuance, om wat niet in cijfers of handelsbalansen te vatten is, om – kortom – het merg van het leven.’ **** – Bart Vanegeren

Advertenties

3 thoughts on “Zondag 13 september

  1. Vorige maandag was Lezen met ALS nog niet in De Standaard Boekhandel.
    Morgen spurt ik er naartoe.
    Als geschenk vraag ik mij in de toekomst telkens een boek van Steinz.
    Met achtingsvolle groeten,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s