Zondag 13 september

Groot feest; vandaag is de 99ste geboortedag van de enige concurrent van Astrid Lindgren als grootste jeugdauteur van na de Tweede Wereldoorlog. Een schrijver die bovendien zeer geliefd is bij filmmakers: negen van zijn zeventien kinderboeken werden succesrijk verfilmd.

***

Dahl Someone Like YouRoald Dahl (1916-1990) schreef romans voor kinderen en verhalen voor volwassenen. En omgekeerd, want zijn ‘tales of the unexpected’ zijn spannend en helder genoeg om iedereen vanaf een jaar of twaalf te boeien, terwijl zijn kinderboeken – vol woordgrapjes, gemenigheden en onvergetelijke personages – behoren tot de favorieten van menige oudere lezer. Dahl, een Welshman van Noorse afkomst, bracht zijn praktisch vaderloze jeugd door in kostscholen en zou in boeken als The Witches (1983) en Matilda (1988, over een lezend meisje met magische krachten) de strijd tussen wrede volwassenen en intelligente kinderen tot zijn hoofdthema maken. De ervaringen die Dahl tijdens de Tweede Wereldoorlog opdeed in de Royal Air Force inspireerden hem tot zijn eerste (vliegeniers)verhalen (Over to You, 1946); in de dertien jaren daarna publiceerde hij de macabere en zwarthumoristische verhalen die verzameld werden in Someone Like You (1953) en Kiss Kiss (1960): een rechercheur eet de lamsbout op waarmee een moord is gepleegd, een meisje ontsnapt aan een kinderlokker en valt ten prooi aan diens vrouw, een man laat zich tatoeëren door een beroemde schilder en zal dat jaren later berouwen.

Foto Onderwijsgek (WC)

Foto Onderwijsgek (WC)

Vanaf de jaren 60 schreef Dahl voornamelijk kinderboeken, het ene (Charlie and the Chocolate Factory, 1964, over een arm jongetje dat erfgenaam wordt van een chocoladefabrikant) nog inventiever dan het andere (The BFG, 1982, over een taalverhaspelende Grote Vriendelijke Reus die de wereld redt van zijn minder vriendelijke soortgenoten). In zijn enige roman voor volwassenen, My Uncle Oswald (1979), verzamelt een trio avonturiers in de jaren 30 het zaad van beroemdheden om er grof geld mee te verdienen. Plat? Jazeker, maar de humor en vaart van dit klassieke zwendelaarsverhaal maken alles goed.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s