Zaterdag 12 september

Zeven jaar geleden pleegde de manisch-depressieve en door onder anderen Joost Zwagerman bewonderde David Foster Wallace zelfmoord. Wat was de titel van zijn beroemdste roman?

***

Wallace Infinite JestEen ‘Big Shit’ noemde David Foster Wallace (1962-2008) zijn debuutroman The Broom of the System (1987). Als antwoord op minimalistische schrijvers als Bret Easton Ellis en Jay McInerney die destijds als de standaard golden, kwam ‘maximalist’ DFW met een boek dat overstroomde van de verhaallijnen, personages, gedachten, experimenten en (lange) voetnoten – een stijl die zijn handelsmerk zou blijven en een hoogtepunt vond in zijn magnum opus Infinite Jest (1996). De 1100 pagina’s tellende semi-satirische toekomstroman over onder meer tennis, verslaving, Canadese terroristen, seksueel misbruik en filmtheorie maakte Wallace beroemd, werd in 2005 door Time Magazine verkozen tot een van de beste honderd boeken sinds 1923 en is nog steeds een bron van inspiratie: zo is er een dichteres die erasure poetry maakt op basis van de roman en vertaalden een professor en zijn elfjarige zoon het verhaal in lego-scènes.

Wallace A Supposedly Fun ThingWallace werkte meer dan tien jaar aan een derde roman, over verveling op een belastingkantoor (The Pale King, die uiteindelijk onaf en postuum in 2011 zou verschijnen), maar schreef intussen ook tragische korte verhalen (verzameld in onder andere Brief Interviews with Hideous Men, 1999, en Oblivion, 2004) en impressionistische essays. De bekendste beschouwing is A Supposedly Fun Thing I’ll Never Do Again (1997), een verslag van een luxecruise door de Caraïben, waarin hij schreef: ‘Het is […] willen doodgaan om te ontsnappen aan het ondraaglijke gevoel […] dat ik ooit moet sterven. Het is het gevoel overboord te willen springen.’ Het zijn woorden die het – verder hilarische – reisessay nu een droevige bijsmaak geven: in 2008 pleegde de ernstig depressieve Wallace zelfmoord.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s