Vrijdag 9 september

Salernodag (Italië)
Op 9 september 1943 landden de geallieerden in Zuid-Italië, bij Salerno en Taranto. Van daaruit werd felle strijd geleverd met de Duitsers en Italianen. Welke Amerikaanse auteur schreef een legendarische roman over de Tweede Wereldoorlog in het Middellandse Zeegebied anno 1943?

***

Heller Catch-22Die schrijver was de ex-oorlogsvlieger Joseph Heller (1923-1999), en de roman heette Catch-22 (1961). Dit extreem grappige cultboek uit de jaren van Vietnamdemonstraties en nucleaire dreiging is het verhaal van de in het Middellandse Zeegebied gestationeerde luchtmachtkapitein Yossarian, die door zijn promotiebeluste superieuren telkens gedwongen wordt om extra missies te vliegen. Alleen als hij zich gek kan laten verklaren, hoeft hij geen missies meer te vliegen; maar dan is er altijd nog het verraderlijke artikel 22 van de luchtmacht, ‘catch-22’: wie geen missies wil vliegen kan niet werkelijk gek zijn. Ontsnapping is onmogelijk, maar Yossarian neemt zich voor ‘to live forever or die in the attempt’. Catch-22 schetste de oorlog als één groot complot waar niemand beter van wordt behalve een paar hoge pieten (én de ondernemende fourageur Milo Minderbinder, die uit winstbejag zelfs de luchtmachtbasis door zijn eigen manschappen laat bombarderen); de titel van de roman werd in vele talen een synoniem voor een no-win situation.

 

Uitslag quiz Alfabetiseringsdag

1 e (1982)
2 a (1972)
3 f (1934)
4 c (1983)
5 i (1954)
6 b (1999)
7 h (1963)
8 g (1975)
9 d (1991)
10 j (1969)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s