Dinsdag 6 september

Vandaag verschijnt mijn essaybundel Lezen met ALS – Literatuur als levensbehoefte. Ter gelegenheid daarvan dertien citaten uit het boek (dat als Der Sinn des Lesens in Duitsland gepubliceerd gaat worden), geïllustreerd met tekeningen van Hajo.

***

Carroll‘Voor iemand die zijn leven lang een ijzeren gestel heeft gehad, is het alsof je een andere wereld betreedt, waarin alles absurd is en de dingen op hun kop staan. Een wonderland, inderdaad, of een bestaan ‘achter de spiegel’, zoals Lewis Carroll dat beschreef in zijn twee boeken over Alice.’

Mann‘De ‘ziektehelling’ is afgevlakt, al ga ik nog steeds langzaam achteruit. Het is als het korter worden van de dagen na de zonnewende: je merkt het nauwelijks, maar na een maand of wat is het tegen zevenen donker.’

Hawthorne‘ALS is geen strijd, net zo min als kanker of alzheimer dat is – het gaat niet om winnen of verliezen. En een ziekte kan niet genadeloos zijn, zoals een virus geen moraal kent.’

Dickens‘Machteloosheid is een verzachtende omstandigheid bij de botte benadering van een patiënt. Een dokter wil je beter maken, terwijl aan een ongeneeslijke ziekte zoals ALS geen eer te behalen valt.’

‘De nostalgie is ook niet meer wat ze was, Simone Signoret schreef het al. Zeker voor een patiënt die elke week geconfronteerd wordt met wéér iets dat hij niet meer kan.’

PoeIk moest er vijftig voor worden, maar eindelijk snap ik ook wat Japi, de uitvreter uit Nescio’s gelijknamige novelle, bezielt als hij zegt: ‘Ik ben niks en ik doe niks. Eigenlijk doe ik nog veel te veel. Ik ben bezig te versterven.’

Ovidius‘Inmiddels weet ik dat ik zonder rolstoel buitenshuis niets meer waard ben, letterlijk invalide. Ik moet eraan wennen dat ik een wezen op wielen ben geworden, een centaur met een schofthoogte van één meter tien.’

‘Mindfulness is voor een ALS-patiënt nu eenmaal geen lifestyle maar bittere noodzaak.’

Hornby‘Ik had in mijn leven te veel geluk gehad om niet te kunnen berusten in botte pech.’

‘Voor veel mensen om mij heen was een vervuld leven geen troost genoeg. ‘Het is oneerlijk,’ zeiden ze, alsof er in zaken van leven en dood zoiets is als rechtvaardigheid.’

Gontsjarov‘Waar ik ben, is de dood niet, en waar de dood is, ben ik niet’. Geloof me, het is de beste manier om tegen je naderende einde aan te kijken. Je kunt je energie nu eenmaal beter gebruiken om je leven zo normaal mogelijk te houden.’

‘Ja, de mens leeft ‘voor de vuist weg’; we rommelen maar wat aan want je kunt er niet voor oefenen.. Maar bekijk het ook eens van de positieve kant: ieder mens laat iets na, of het nu een kind, een mooie herinnering of een keurig bijgehouden fotoboek is.’

PirandelloJe zou denken dat de dagen voortsnellen wanneer je er nog maar weinig in het vooruitzicht hebt, zoals in ‘The September Song’ van Kurt Weill. Maar zo voelt het niet.’

Uit: Pieter Steinz: Lezen met ALS – Literatuur als levensbehoefte. Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 228 blz. € 19,99

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s