Zondag 4 september

‘men moet nog een kuil graven voor een vlinder
het ogenblik ruilen voor zijn vaders horloge –’
Van welke dichter, die precies een jaar geleden overleed, zijn deze regels?

***

KouwenaarHet is de slotstrofe van het bekendste titelloze gedicht van de Vijftiger Gerrit Kouwenaar (1923-2014); waarin een man – in de woorden van de dichter-criticus Gerrit Komrij – laat zien ‘wat hij na een lange tocht, vlak voor de eindstreep, nog in zijn rugzak heeft’. Het gedicht, dat begint met de zinnen ‘Men moet zijn zomers nog tellen, zijn vonnis / nog vellen, men moet zijn winter nog sneeuwen’, eindigde in 2000 op een negende plaats in de verkiezing van het populairste Nederlandse gedicht die door Poetry International en NRC Handelsblad werd georganiseerd. ‘Herinnering aan Holland’ van H. Marsman, ‘De moeder de vrouw’ van Martinus Nijhoff en ‘De gestorvene’ van Ida Gerhardt vormden toen de top drie; ‘men moet’ was een van de hoogst genoteerde experimentele gedichten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s