Woensdag 2 september

Zestig jaar geleden verscheen een omnibus  van de best verkochte trilogie uit de literaire geschiedenis. De auteur van dit fantasy-epos is vandaag precies 42 jaar dood.

***

The Lord of the Rings (1954-1955) van J.R.R. Tolkien

Lord of the Rings logoDe beste Europese roman van het vorige millennium is niet Ulysses of Don Quichot, niet Nineteen Eighty-Four of Anna Karenina, maar The Lord of the Rings. Tenminste, volgens de tienduizenden Britse lezers die aan het eind van de 20ste eeuw meededen aan twee concurrerende polls, van boekhandel Waterstone’s en de deftige Folio Society. Hun mening werd onderstreept door een enquête van Amazon, en door de torenhoge verkopen van Tolkiens trilogie. Meer dan 150 miljoen exemplaren zijn er in de afgelopen zestig jaar van afgezet, en de erven Tolkien tellen nog steeds door – met verdubbelde kracht dankzij het succes van de verfilming van de drie delen door Peter Jackson (2001-2003), een verfilming die de populariteit van de boeken heeft doen exploderen.

Lord of the Rings (Hobbit)In The Hobbit wordt een dwergachtig wezen, de altijd voorzichtige Bilbo Baggins, door de wijze tovenaar Gandalf betrokken bij een schijnbaar hopeloze poging om in verre landen een geroofde goudschat van een machtige draak terug te krijgen. In The Lord of the Rings reist een andere hobbit, Frodo, met een genootschap van sprookjeswezens door Midden-aarde naar de Doemberg, om daar een magische ring te vernietigen die in handen van de boze macht Sauron een ramp van apocalyptisch formaat zou betekenen. The Lord of the Rings had bij verschijning al groot succes, maar dat viel in het niet bij de manier waarop de boeken een decennium later in een paperbackeditie de Amerikaanse markt veroverden. In de jaren daarna groeide Tolkien uit tot de meest gelezen schrijver na Dickens (en de auteur van de Bijbel natuurlijk).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s