Dinsdag 1 september

Vandaag is de geboortedag van Willem Frederik Hermans (1921-1995) en António Lobo Antunes (1942), maar bovenal de 45ste sterfdag van de auteur van Het addernest en Thérèse Desqueyroux, de achtste Franse Nobelprijswinnaar voor literatuur.

***

Mauriac Noeud de vipèresFrançois Mauriac, de winnaar van de Nobelprijs 1952 (‘voor het grote inzicht en de artistieke intensiteit waarmee hij in zijn romans het drama van het menselijk leven heeft geanalyseerd’),  is in de Lage Landen in vergetelheid geraakt. Slechts twee van de tientallen romans van Mauriac worden nog gelezen: Thérèse Desqueyroux (1927), over de gewetensnood van een vrouw uit Les Landes die haar brute man vergiftigt, en Le noeud de vipères (1932), de biecht van een stervende man die uit verbittering over de ontrouw van zijn vrouw ook zijn kinderen wil onterven. Mauriacs korte en poëtisch geschreven (familie)-romans, die zich afspelen te midden van de rijke grootgrondbezitters in zijn geboortestreek, verraden de invloed van zijn streng katholieke opvoeding en de religieus-filosofische Pensées van Blaise Pascal. Ze gaan bijna allemaal over schuld en boete, zonder dat ze prekerig worden. Als psychologische studies van de menselijke moraal zijn ze dan ook niet gedateerd; zowel in Le baiser au Lé-preux (1922), over een rijke lelijkerd die te gronde gaat aan zijn huwelijk met een mooi plattelandsmeisje, als op Le désert de l’amour (1925), met in de hoofdrol een frigide veuve fatale, raak je niet gauw uitgelezen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s