Maandag 31 augustus

Vandaag vieren Trinidad en Tobago onafhankelijkheidsdag. Welke beroemde schrijver en Nobelprijswinnaar is afkomstig uit deze Caraïbische republiek?

***

Naipaul House for Mr Biswas‘Een multiculturele brombeer’ werd Vidiadhar Surajprasad (V.S.) Naipaul (Chaguanas 1932) genoemd toen hij in 2001 als tweede West-Indiër (na de dichter Derek Walcott) de Nobelprijs kreeg. In reisboeken (Among the Believers, 1981; India. A Million Mutinies Now, 1990) maar ook in interviews levert Sir Vidia venijnige en soms reactionaire kritiek op de islam, op de smerigheid van India, op het falen van het kolonialisme en op het gebrek aan beschaving van de ex-gekoloniseerden. Het harde leven in de (post)koloniale wereld is ook een thema in zijn drie grote tragikomedies: Miguel Street (1959), over de bewoners van een wooncomplex in Port of Spain, A House for Mr Biswas (1961), over een Trinidadse hindoe die maatschappelijk hogerop wil, en A Bend in the River (1979), over corruptie en goede bedoelingen in een onafhankelijk geworden Centraal-Afrikaanse staat. Als boegbeeld van de Indiaas-Engelse literatuur werd Naipaul in de jaren 80 voorbijgestreefd door Salman Rushdie, als scherp observator van tenondergaande beschavingen is hij onovertroffen.

Advertenties

One thought on “Maandag 31 augustus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s