Zondag 23 augustus

Over tien dagen in alle goede boekwinkels van Nederland: de boekuitgave van Lezen met ALS — Literatuur als levensbehoefte, het logboek dat ik de afgelopen anderhalf jaar bijhield over mijn ziekte en de boeken die ik las. Met tekeningen van Hajo.

***

ALS cover 1[uit de flaptekst]

‘En toen kwam de diagnose. De stemproblemen, de slechte tijden bij het hardlopen, mijn ongearticuleerde praten – het bleek allemaal het gevolg van ALS, afsterving van de zenuwcellen die de spieren voeden.’

Literatuurliefhebber Pieter Steinz kreeg in de zomer van 2013 te horen dat hij ALS had en dat de kwaliteit van zijn leven snel zou afnemen. Een half jaar later begon hij in NRC een weekboek waarin hij het verloop van zijn ziekte verbond met de boeken die hij las of herlas. Kafka, Dickens, Reve, Shakespeare, Szymborska en vijftig andere schrijvers werden zijn reisgenoten.

 ThoreauIn Lezen met ALS beschrijft Steinz even direct als humoristisch zijn lichamelijke aftakeling en de daarbij behorende gang door de medische instituties. Klassieken als De graaf van Montecristo, Het Bureau, Oblomov, De toverberg en Herinneringen van Hadrianus zijn het uitgangspunt voor bespiegelingen over onmacht, afscheid, berusting, pijn en ook over de mooie dingen die een dodelijke ziekte met zich mee brengt.

 Lezen met ALS is niet alleen een ontroerende kroniek van een aangekondigde dood, maar ook een onverwachte kijk op de wereldliteratuur. Een boek over de troost van het lezen, geïllustreerd met geestige en tot nadenken stemmende tekeningen van Hajo.

Pieter Steinz: Lezen met ALS — Literatuur als levensbehoefte. Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 228 blz. € 19,99

Advertenties

3 thoughts on “Zondag 23 augustus

  1. Fijn dat Lezen met ALS – een perfecte combinatie – in boekvorm verschijnt. Kan ik lezen wat ik gemist heb, maar vooral veel lezenswaardige verhalen herlezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s