Donderdag 20 augustus

Citaat van de week
‘Ben ik er niet in geslaagd de grens te overschrijden? Heb ik je geen werelden getoond die geen ander levend mens ooit gezien heeft?’ (vertaling Pierre Dekeyser).
Van welke 125 jaar geleden geboren Amerikaanse horror- en sciencefictionschrijver is deze zin afkomstig?

***

LovecraftHet is een uitspraak van de hoofdpersoon van het verhaal ‘Van daarginds’, geschreven door H.P. Lovecraft (1890-1937). De uit New England afkomstige verhalenschrijver wordt gezien als de Edgar Allan Poe van de vroege twintigste eeuw. Niet alleen was hij een groot bewonderaar van de griezelverhalen van de Meester van Baltimore en leidde hij een even verknipt leven (als moederskindje en zelfverklaard ‘zenuwziek wrak’), ook koos hij bij voorkeur voor gekken, morfinisten of dolgedraaide onderzoekers als hoofdpersonen.
‘Lieden met gezond verstand weten dat er geen scherp onderscheid bestaat tussen het werkelijke en het onwerkelijke,’ zegt de ik-figuur van ‘Het graf’, een verhaal over een man die ongezond geobsedeerd wordt door een geheimzinnige grafheuvel op zijn land.

Lovecraft KriekLovecraft was zeer geïnteresseerd in het schemergebied tussen werkelijkheid en fantasie, logica en irrationaliteit, slapen en waken, het krankzinnige en het normale. Geen wonder dat een groot deel van zijn verhalen geïnspireerd werd door de dromen die hij ’s nachts had. Naast doorsnee-griezelsituaties (een man doodt een al te menselijk beest in een donkere grot, een moderne Frankenstein experimenteert met zombies) beschreef hij vreemde werelden die nog het meest aan Tolkiens Midden-Aarde doen denken.
Lovecraft, die veel surrealistischer (en toegankelijker) schreef dan Poe, geldt als een van de grondleggers van de fantasy. Zijn vroege verhalen behoren dan ook tot de favorieten van de Franse sciencefictionfan Michel Houellebecq – hoewel ze het meer van de sfeer dan van de plot moeten hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s