Dinsdag 28 juli

Vandaag is niet alleen de verjaardag van Remco Campert (zijn 86ste, gefeliciteerd), maar ook de geboortedag van het fonds dat hem in 2004 een jaarlijks eregeld toekende en dat — door middel van subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers en festivals — de kwaliteit en de diversiteit van de literatuur stimuleert.

***

Prus De popHet Nederlands Letterenfonds ontstond in 2010 door een fusie van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds en het Fonds voor de Letteren. Dat laatste werd op 28 juli 1965 officieel opgericht, als uitvloeisel van een pleidooi van schrijvers voor geldelijke steun aan hun beroepsgroep. In het Actiecomité Schrijvers-protest zaten onder meer de onlangs overleden Sybren Polet, Bert Schierbeek, Simon Vinkenoog en Marga Minco, die zelfs demonstreerden op de Dam in Amsterdam. Tegenwoordig hebben de investeringen van het Nederlands Letterenfonds, dat gefinancierd wordt door het Ministerie van OCW, zich uitgebreid van schrijvers- en vertalersbeurzen naar onder meer buitenlandse manifestaties (gastland op de Frankfurter Buchmesse 2016), ondersteuning van vertalingen van buitenlandse klassieken (recentelijk bijvoorbeeld De pop van Boleslaw Prus) en promotie van de Nederlandse literatuur in het buitenland.

Oplossing quiz Tom Poes en de anderen

Toonder Denkraam1 h
2 a
3 b
4 d
5 e
6 g
7 i
8 j
9 c
10 f

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s