Zaterdag 25 juli

Hij werd — 110 jaar geleden — geboren op de Balkan, schreef in het Duits, woonde in vele grote steden van Europa en stierf in Zwitserland. Voor zijn oeuvre kreeg hij in 1981 de Nobelprijs voor Literatuur.

***

18184Canetti-Briefe.fh11Kosmopolitischer dan Elias Canetti kan een schrijver niet zijn. De sefardisch-joodse natuurkundige uit Bulgarije woonde achtereenvolgens in Manchester, Wenen, Zürich en Frankfurt, vluchtte in 1938 voor de nazi’s in naar Parijs, en emigreerde een jaar later naar Londen. Zijn autobiografische trilogie Die gerettete Zunge / Die Fackel im Ohr/ Das Augenspiel (1977-1985) behoort dan ook tot zijn indrukwekkendste werk, al zullen de liefhebbers van Masse und Macht (1960), zijn standaardwerk over massagedrag en het succes van Hitler in Duitsland, of zijn (absurdistische) toneelstukken het daar niet mee eens zijn.

Canetti's BlendungCanetti’s enige roman is Die Blendung (1935, vertaald als ‘Het martyrium’), het beklemmende verhaal van een wereldvreemde boekenverzamelaar die niet kan omgaan met het dagelijkse leven en te gronde gaat aan de machinaties van zijn huishoudster en de fascistoïde conciërge van zijn woonkazerne. Toen Canetti in 1981 de Nobelprijs kreeg, was dat voor zijn hele werk, ‘dat gekenmerkt wordt door een brede visie, een rijkdom aan ideeën en artistieke kracht’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s