Zaterdag 18 juli

Honderdvijftien jaar geleden geboren: Nathalie Sarraute (1900-1999), een van de grootste modernistische schrijfsters van de Franse literatuur.  Maar in welk land werd ze geboren?

***

Sarraute Tropismes‘Mijn lezers moeten heel gevoelige mensen zijn,’ zei de geboren Russin Nathalie Sarraute (Iljanova Tsjerniak), ter gelegenheid van het verschijnen van haar verzameld werk in de prestigieuze Pléiade-reeks. Haar debuut Tropismes (1939) laat zich lezen als poëzie in proza; het is een verzameling van 24 korte schetsen over naamloze personen, waarmee ze naar eigen zeggen de non-verbale verlangens en emoties (‘tropismen’) wilde blootleggen die voorafgaan aan – en schuil gaan achter – alledaagse woordenstromen. Het publiek, maar ook de -literaire kritiek, moest er niets van hebben. Ook Sarrautes ‘antiroman’ Portrait d’un inconnu (1948), waarin ze varieerde op Balzacs Eugénie Grandet, kreeg pas enige bekendheid nadat ze in L’ère du soupçon (1956) aan de hand van essays over onder meer Kafka en Faulkner de traditionele roman had doodverklaard.

Sarraute EnfanceVanaf dat moment stond ze bekend als pionier van de Nouveau Roman, een status die ze bevestigde met Le planétarium (1959, een parabel over het schrijven) en de verhalenbundel Ici (1995, de observaties van een vrouw die lijdt aan geheugenverlies). Behalve romans, verhalen en essays schreef Sarraute nog zes toneelstukken (waarbij ook tropismen de basis vormden) en de autobiografie Enfance (1983). Sarrautes herinneringen aan een verscheurde jeugd – tussen gescheiden ouders in Rusland en Frankrijk – werden haar grootste publiekssucces.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s