Dinsdag 7 juli

Vandaag is het 85 jaar geleden dat Arthur Conan Doyle verhuisde naar het rijk van de geesten, waar hij zo heilig in geloofde. Zijn beroemdste creaties liet hij achter voor schrijvers, scenaristen, film- en televisiemakers overal ter wereld.

***

Benedict Cumberbatch in de recenste Sherlock Holmesbewerking voor televisie

Benedict Cumberbatch in de recentste Sherlock Holmes-bewerking voor televisie

Met de combinerende en deducerende speurder Sherlock Holmes schiep Sir Arthur Conan Doyle de beroemdste privédetective uit de wereldliteratuur; hij had er zo veel succes mee dat hij Holmes op last van zijn lezers uit de dood moest terughalen nadat hij hem in 1893 had laten sterven. De aan pijp en jachtpet herkenbare Holmes maakte – samen met zijn naïeve hulpje en biograaf Dr. Watson – voor het eerst zijn opwachting in de roman A Study in Scarlet (1887), maar kwam het meest tot zijn recht in de vijftig korte verhalen die Doyle voor The Strand Magazine schreef en die een prachtig beeld geven van Victoriaans Londen; in The Hound of the Baskervilles (1901-1902), over de slachtoffers van een adellijk familiegeheim, verplaatste Holmes zijn werkterrein succesvol naar de veenmoerassen van Dartmoor. Doyle schreef ook historische romans en een serie populair-wetenschappelijke romans over de geniale professor Challenger, die in The Lost World (1912) bijvoorbeeld een vallei ontdekt waar dinosaurussen, mammoeten en primitieve mensen naast elkaar leven.

 

Oplossing quiz wielerfictie

1 i (1999)
2 d (postuum gepubliceerd in 1967)
3 e (1896)
4 f (2003)
5 b (1900)
6 h (1995)
7 g (1982)
8 j (1978)
9 c (1998)
10 a (1903)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s