Vrijdag 3 juli

1915 was een goed jaar voor de wereldliteratuur, want behalve Titaantjes (Nescio), The Thirty-Nine Steps (John Buchan), The Rainbow (D.H. Lawrence), Of Human Bondage (Somerset Maugham) en de debuten van Virginia Woolf en Alfred Döblin, verschenen ook twee van de bekendste verhalen van de vandaag jarige Franz Kafka voor het eerst: ‘Die Verwandlung’ en ‘Vor dem Gesetz’ (dat verwerkt zou worden in de roman Der Prozess).

***

Kafka ErzählungenFranz Kafka: Erzählungen (1913-1924)

Een man ontwaakt als een enorm insect (‘Die Verwandlung’), een circusartiest vast tot de dood erop volgt (‘Ein Hungerkünstler’), een beul demonstreert zelf een nieuwe martelmachine (‘In der Strafkolonie’), een zoon laat zich door zijn vader tot de verdrinkingsdood veroordelen (‘Das Urteil’), een muis filosofeert zichzelf de klauwen van de kat in (‘Kleine Fabel’). Kafka’s verhalen zijn vaak absurd, maar ze worden met de hoogste graad van realisme en in de simpelste stijl gebracht. Daardoor leef je mee met de keverachtige Gregor Samsa als hij door zijn familie verstoten wordt, of met de arme Georg Bendemann die zich zo door zijn vader laat koeioneren.

KafkaKafka’s tragikomische hoofdpersonen, die gebukt gaan onder een op weinig tot niets gebaseerd schuldgevoel, proberen het beste te maken van de nachtmerrie die het leven voor hen is. Eenvoudiger te lezen dan Kafka’s grote romans, en beter gepolijst, vormen de verzamelde Erzählungen de beste introductie tot het werk van de Praagse meester; Kafka zelf was over de meeste tevreden genoeg om ze bij zijn leven te publiceren.

Advertenties

One thought on “Vrijdag 3 juli

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s