Maandag 15 juni

Zestig jaar geleden verscheen De tienduizend dingen, een Indiëboek van een Nederlandse schrijfster op leeftijd dat in 1958 niet alleen een aantal weken in de Amerikaanse bestsellertoptien stond, maar ook door The New York Times werd verkozen tot een van de boeken van het jaar.

***

Dermout Ten ThousandWeinig schrijvers zullen zo lang hebben gewacht met debuteren als Maria Dermoût (1888-1962), die na een leven als moeder en rechtersvrouw op 63-jarige leeftijd haar eerste roman publiceerde. In Nog pas gisteren (1951), het verhaal van een eenzaam meisje in een paradijselijke omgeving, putte Dermoût net als in haar latere werk uit haar herinneringen aan Nederlands-Indië, waar ze als dochter van een suikerfabrikant geboren was, en waar ze tot 1933 het grootste gedeelte van haar leven had gewoond. Nostalgisch, laat staan zoetelijk, werden haar verhalen nooit. Hoewel ze in de eerste plaats gaan over schoonheid en troost, wemelen ze van wreedheid, moord en doodslag – wat deels verklaarbaar is doordat Dermoût voor bundels als Spel van tifa-gongs (1956) en De kist (1958) gebruikmaakte van verhalen uit de Indische orale traditie.

Dermout Verzameld werkDe combinatie van oosterse filosofie en vertelmethoden met westerse stijlmiddelen als flashbacks en vooruitwijzingen geeft Dermoûts verhalen een mysterieuze eigen sfeer, die het mooist tot zijn recht komt in de wereldberoemde raamvertelling De tienduizend dingen (1955), waarin onder meer een moeder in het reine komt met de gewelddadige dood van haar zoon.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s