Zondag 14 juni

Vijftig jaar geleden verscheen de oorlogsklassieker The Painted Bird. Wie was de auteur, die vandaag 82 zou zijn geworden als hij niet in 1991 zelfmoord had gepleegd?

***

Kosinski Painted BirdTwee wereldberoemde romans publiceerde Jerzy Kosinski (1933-1991). The Painted Bird (1965) was het gruwelijke verslag van de omzwervingen van een joods jongetje op het Poolse platteland tijdens de Shoah; het boek werd een instantsucces, niet het minst omdat lezers en critici het beschouwden als de autobiografie van de schrijver, die als Józef Lewinkopf in Polen geboren was. Being There (1970) was het verhaal van een achterlijke tuinman die doordringt tot de hoogste lagen van de samenleving, omdat zijn huis-, tuin- en keukenwijsheden aangezien worden voor diepzinnige analyses; deze roman (in 1979 verfilmd met Peter Sellers in de hoofdrol) zou later worden gezien als een perfecte metafoor voor het leven van de schrijver. Want in 1982 bleek niet alleen dat Kosinski de gebeurtenissen in The Painted Bird verzonnen had – dat is voor een romancier allesbehalve een zonde – maar ook dat hij zijn romans (gedeeltelijk) door hulpjes had laten schrijven die het Engels beter beheersten dan hij. Zijn bewonderaars, die hem onder meer in 1968 de National Book Award hadden gegeven voor zijn immigrantenroman Steps, deden hem in de ban, en Kosinski kreeg ternauwernood zijn apologetische roman The Hermit of 69th Street (1988) gepubliceerd. Drie jaar later nam hij een overdosis slaapmiddelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s