Zondag 7 juni

Op 7 juni 1970, 45 jaar geleden, overleed in Coventry E.M. Forster, een schrijver wiens grote roem eigenlijk pas na zijn dood kwam — met de verfilmingen van zijn vijf Edwardiaanse romans.

***

Forster Howards EndEdward Morgan Forster werd geboren in 1879 en studeerde (klassieke) literatuur in Cambridge, waar hij omging met de politiek liberale en seksueel vrijgevochten geesten die later de Bloomsbury Group vormden. Tussen 1905 en de Eerste Wereldoorlog schreef hij een half dozijn romans waarin de (emotionele) verkniptheid van de Britten onder koning Edward VII tragikomisch gekritiseerd werd. In zijn debuut Where Angels Fear to Tread (1905, over de gedoemde pogingen van een Engelse familie om een interculturele liefde te verhinderen) en in A Room with a View (1908) is het vitale en ongecompliceerde Toscane een spiegel voor het verstikkende Groot-Brittannië. In Howards End (1910) verlegde Forster de aandacht naar de Engelse klassentegenstellingen, aan de hand van het romantische verhaal van twee zeer verschillende families die zich na Austen-achtige verwikkelingen met elkaar verzoenen.

Forster Passage to IndiaOnly connect…’, het motto van Howards End, is ook toepasbaar op het pas in 1924 gepubliceerde A Passage to India, waarin een schijnbaar verlichte Engelse vrouw in de koloniën een vriendelijke Indiër ervan beschuldigt dat hij haar in de donkere Marabar-grotten heeft aangerand; maar de moraal van de roman is dat vriendschap tussen Britten en Indiërs pas mogelijk is na Indiase onafhankelijkheid. Na zijn 45ste hield Forster zich alleen nog bezig met literaire kritiek (Aspects of the Novel uit 1927 wordt nog steeds herdrukt); een jaar na zijn dood verscheen zijn autobiografische roman Maurice, over een jongen die zich bewust wordt van zijn homoseksualiteit. Twintig jaar na zijn dood werden al zijn romans succesrijk verfilmd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s