Zaterdag 6 juni

Honderdveertig jaar geleden werd Thomas Mann geboren. Voor welk boek kreeg hij in 1929 de Nobelprijs voor literatuur?

***

Mann BuddenbrooksThomas was niet de enige romanschrijver in de familie Mann; zijn oudere broer Heinrich maakte naam met satires op het Duitsland van Wilhelm II (Professor Unrat, 1905, later verfilmd als Der blaue Engel) en zijn zoon Klaus schreef met Mephisto (1936) een prachtige sleutelroman over het theater onder de nazi’s. Maar Thomas was wel de enige die de Nobelprijs kreeg: in 1929 en ‘met name voor zijn grote roman Buddenbrooks’. De vuistdikke familiesaga behoort tot zijn meest gelezen werken, maar al in 1929 begreep niemand waarom het Nobelprijscomité in haar diploma niet repte over het toen vijf jaar oude magnum opus Der Zauberberg; of over perfecte novellen als Tonio Kröger en Der Tod in Venedig waarin Mann zijn belangrijkste thema’s, de decadentie van de Duitse cultuur en de verhouding tussen de kunstenaar en de gewone burger, uitwerkte.

Manns ZauberbergOverigens schreef Mann, die in 1938 voor de nazi’s naar Amerika emigreerde, ook na zijn Nobelprijs nog romans waarin zijn ironische vertelkunst goed tot haar recht kwam – van de bijbelse allegorie Joseph und seine Bruder en de Goethe-variaties Doktor Faustus en Lotte in Weimar tot de onvoltooid gebleven schelmenroman Die Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s