Woensdag 3 juni

Gisteren hadden we ook de verjaardag kunnen vieren van een beroemde Engelse schrijver. De auteur van Tess of the D’Urbervilles (1891) en Jude the Obscure (1895) werd 175 jaar geleden geboren, precies een eeuw na de Markies de Sade.

***

Hardy MayorHet Oude Testament en de tragedies van Shakespeare waren de grote voorbeelden van Thomas Hardy, een voormalige architect die in 1871 debuteerde met de sensationalistische roman Desperate Remedies. Het verhaal over moord en bedrog speelde zich af in Hardy’s geboortestreek Dorset, die hij in de romans daarna zou vereeuwigen als Wessex. Hardy’s tragedies, zoals Far from the Madding Crowd (1874, over een herenboerin die uit drie mannen twee keer de verkeerde kiest) zijn geworteld in het Zuid-Engelse platteland, maar overstijgen door hun poëtische stijl en hun sombere thema’s de streekroman. Zijn helden vallen niet alleen ten prooi aan karakterfouten of passies die ze niet kunnen beheersen, maar vooral aan het noodlot. Zo verkoopt in The Mayor of Casterbridge (1886) een dagloner in een vlaag van dronkenschap zijn vrouw en kind – een daad die hem jaren na dato in het verderf stort. En in het meesterwerk Jude the Obscure (1895) wordt een dorpsjongen gemangeld in de ‘oorlog tussen vlees en geest’: zijn veelbelovende intellectuele carrière wordt in de knop gebroken door een gedwongen huwelijk en zijn liefde voor een labiele schoonheid.

DHardy Judee pessimistische inslag van Jude (dat onder meer uitloopt op de dood van drie kleine kinderen), plus de seksuele vrijmoedigheid van de hoofdpersonen, kwamen Hardy te staan op felle kritiek van zijn Victoriaanse tijdgenoten. Hij kondigde aan dat hij geen romans meer zou schrijven en publiceerde in de laatste dertig jaar van zijn leven alleen nog poëzie – duizend kortere en langere werken, waaronder een episch-panoramisch drama over de napoleontische oorlogen (The Dynasts, 1904-1908).

Advertenties

One thought on “Woensdag 3 juni

  1. Vrijdag gaan we naar de verfiming Far from the madding Crowd met onze Vlaamse steracteur Matthias Schoenaerts. Zoon van Julien die we samen op het toneel zagen in De kleine Prins, toen Matthias zo’n 9 jaar was. Prachtig.
    Volgend leesszeizoen lezen we in de -club het boek van Thomas Hardy ‘Far from….’.
    Wat een mooie vooruitzichten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s