Donderdag 28 mei

Precies tachtig jaar geleden verscheen in New York een klein boekje, bestaande uit zeventien samenhangende verhalen, dat het verhaal van ridders van de Ronde Tafel verplaatste naar het Monterey van de Mexicaans-Amerikaanse paisanos. De schrijver was John Steinbeck; hoe heette de roman?

***

Steinbeck Tortilla FlatDe verteller van Tortilla Flat is een ironicus; in zijn Voorwoord onderstreept hij dat het belangrijk is dat de ‘cyclus’ van verhalen over Danny en zijn vrienden wordt neergeschreven opdat ‘wetenschappers in de toekomst’ over hen nooit hetzelfde kunnen zeggen als over Arthur en Robin Hood, namelijk dat ze niet bestaan hebben. En om de avonturen van zijn paisanos nóg meer zeggingskracht te geven, heeft hij zijn hoofdstukken op middeleeuwse wijze getiteld: ‘Hoe Danny terugkwam uit de oorlog, ontdekte dat hij een erfgenaam was, en hoe hij zwoer om de hulpelozen te beschermen’, ‘Hoe Danny’s Vrienden een jonkvrouw in nood te hulp schoten’, ‘Hoe Danny in de ban raakte van een stofzuiger en hoe Danny’s Vrienden hem redden.’

Steinbeck Tortilla drieTortilla Flat is een komische roman: de straatarme vriendengroep houdt zich voornamelijk bezig met hosselen en het najagen van gallons rode wijn, en doet daarbij meer denken aan Winnie-de-Poeh en de andere bewoners van het Honderd Bunder Bos dan aan de hoofse ridders van Camelot. Maar gaandeweg worden de ruwe-bolsters-blanke-pitten je erg dierbaar, waardoor het onvermijdelijke uiteenvallen van de vriendengroep je aan het hart gaat. Net als in de verhalen over Arthur gaat het in Tortilla Flat over vriendschap, verraad, liefde en trouw. En over oude erecodes die volgens Steinbeck – de latere kampioen van de onderdrukten in Of Mice and Men en The Grapes of Wrath – eerder in de marge van de samenleving te vinden zijn dan aan de top.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s