Zaterdag 23 mei

De nacht voorafgaand aan Pinksteren is het Luilak. Welk personage is de grootste luieraar uit de wereldliteratuur? (Aanwijzing: zijn naam is spreekwoordelijk geworden.)

***

Oblomov-detailDe grootste literaire luilak is zonder twijfel Oblomov uit de gelijknamige roman van Ivan Gontsjarov (1812-1891). ‘De mens hoort op de tast door het leven te gaan, voor veel zijn ogen te sluiten, niet van geluk te dromen, niet te klagen, als het hem ontgaat.’ Aldus Oblomov, die – het hoeft niet te verbazen – alleen met de grootst mogelijke moeite tot actie te bewegen is, en gedurende eenderde van Gontsjarovs roman in bed blijft liggen, verzorgd door zijn mopperende, viezige, luie en onvergetelijke bediende Zachar. Op aandringen van zijn energieke vriend Stolz (die hem later zal diagnosticeren als lijdend aan ‘oblomovisme’) maakt hij plannen om orde op zaken te stellen op zijn landgoed, ver van St. Petersburg, en maakt hij de mooie Olga het hof. Tevergeefs, zoals alles in zijn leven tevergeefs is. Hij laat Olga schieten voor een rustige weduwe en wordt van zijn kapitaal ontdaan door een valse rentmeester. Het deert hem nauwelijks: mooier dan zijn beschermde jeugdjaren op het platteland (waaraan hij met superieure nostalgie terugdenkt) had zijn leven toch nooit kunnen worden.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s