Woensdag 20 mei

Leestip
Bij zijn debuut werd Michael Chabon (1963) de ‘Boy Wonder’ van de Amerikaanse literatuur genoemd — naar het hulpje van Batman in de strip- en de televisieserie. Vijftien jaar geleden publiceerde hij een met de Pulitzer Prize bekroonde roman die zich afspeelt in de Gouden Eeuw van de Amerikaanse comics. Hoe heette die?

 ***

Chabon tweeThe Amazing Adventures of Kavalier & Clay (2000) is een groots opgezette roman van Michael Chabon die zich afspeelt in de Gouden Eeuw van ‘the long-underwear hero trade’. Chabon vertelt het verhaal van twee verschoppelingen, een Tsjecho-Slowaakse immigrant en een New-Yorkse homoseksueel, die in 1939 gezamenlijk hun Amerikaanse droom realiseren: rijk worden met een eigengemaakte strip. Omdat Josef Kavalier en Samuel Clay (geboren Klayman) beiden joods zijn, vechten ze in de verhalen rondom hun superheld The Escapist de oorlog tegen Hitler op papier uit – lang voordat Amerika naar aanleiding van het bombardement op Pearl Harbor bij de Tweede Wereldoorlog betrokken raakt.

Chabon Kavalier & ClayDe dag dat de Amerikaanse neutraliteit weggebombardeerd wordt, 7 december 1941, is ook een waterscheiding in het leven van de twee stripmakers: Sammy ontsnapt ternauwernood aan een politie-inval op een homofeest en besluit om zijn liefde voor mannen de rest van zijn leven te onderdrukken; Joe hoort dat zijn jongere broer een vlucht vanuit het getto van Praag niet overleefd heeft en meldt zich als vrijwilliger bij het Amerikaanse leger. Onder het motto ‘niets is sterker dan een ongebreidelde fantasie’ geeft Chabon vervolgens niet alleen een levendig beeld van de prehistorie van de albumstrip en van Amerika in de jaren veertig en vijftig, maar ook van de driehoeksverhouding tussen Sammy, Joe en zijn grote liefde Rosa.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s