Dinsdag 19 mei

Honderdvijfenzestig jaar geleden verscheen in Boston een instantklassieker uit de Amerikaanse literatuur, geschreven door Nathaniel Hawthorne. De ‘romance’ ging over een vrouw die moet boeten voor een liefdesaffaire die in de ogen van haar Puriteinse stadsgenoten gelijkstaat aan overspel. Wat was de titel?

***

Hawthorne Scarlet LetterThe Scarlet Letter (1850)
‘De rode letter’ heeft in de gevallen vrouw Hester Prynne de ideale romanheldin: mooi en onafhankelijk, intelligent en mysterieus, sexy en onverstoorbaar. Als het boek begint heeft ze haar misstap al begaan. Met haar in de gevangenis geboren dochtertje op haar arm wordt ze naar de schandpaal geleid; niet alleen omdat ze overspel heeft gepleegd terwijl ze moest wachten op de komst van haar echtgenoot uit Engeland, maar vooral omdat ze weigert de naam van haar minnaar te noemen. Zelfs de vernedering om op haar jurk altijd een rode A (van ‘adulteress’, overspelige) te moeten dragen, kan haar daar niet toe dwingen.

Schilderij van Hester en Pearl door Hugues Merle

Schilderij van Hester en Pearl door Hugues Merle

Hester moet boeten voor haar zonde, maar doet dat met waardigheid; per slot van rekening heeft ze nog de verantwoording voor de opvoeding van haar dochtertje Pearl. De meest tragische figuur in The Scarlet Letter is dan ook haar minnaar, Arthur Dimmesdale. Hij is de jonge dominee van de puriteinse gemeenschap, een alom geacht man die zich één keer heeft laten overweldigen door zijn passie, en sindsdien wordt aangevroten door zondebesef en walging over zijn eigen hypocrisie. Dimmesdale’s lijdensweg wordt nog verergerd door de machinaties van de doodgewaande echtgenoot van Hester (een dokter met de veelzeggende naam Roger Chillingworth) die opduikt in de nederzetting, en die zijn leven wijdt aan het tergend langzaam wraak nemen op zijn rivaal.

Advertenties

One thought on “Dinsdag 19 mei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s