Vrijdag 15 mei

De 15de mei is de officiële sterfdag van schrijver en essayist Menno ter Braak (1902-1940), vandaag 75 jaar geleden. In werkelijkheid pleegde hij zelfmoord op de dag van het bombardement van Rotterdam — toevallig op hetzelfde moment dat zijn beste vriend (en mede-oprichter van het tijdschrift Forum) aan een hartverlamming overleed…

***

Perron van herkomstIn de Nederlandse literatuurgeschiedenis van de 20ste eeuw is E. du Perron – als criticus, als dichter, als prozaschrijver, als intellectueel geweten en als oprichter van het tijdschrift Forum (1932-1935) – een van de kopstukken. Maar net als zijn vriend en tijdgenoot Menno ter Braak wordt Charles Edgar (‘Eddy’) du Perron (1899-1940) weinig gelezen. En dat terwijl zijn verlangen naar oprechtheid in de literatuur, naar boeken die de uitdrukking zijn van de persoonlijkheid van de schrijver (en niet in de eerste plaats van zijn literaire talent), nog steeds actueel is. Zelf werkte Du Perron zijn voorliefde voor de ‘vent’ boven de ‘vorm’ het geslaagdst uit in Het land van herkomst (1935), een licht versluierde autobiografie met essayistische uitweidingen over zijn jeugd als planterszoon in Nederlands-Indië en zijn bildung in het Parijs van de jaren 20 – waarbij het conflict tussen het individu (‘de smalle mens’) en de socio-politieke omstandigheden het belangrijkste thema is. In 1939 publiceerde hij met Schandaal in Holland (over een incestzaak rondom de 18de-eeuwse politicus Onno Zwier van Haren) de eerste van een reeks historische novellen die moesten bewijzen dat ‘de vrije wil iets zeer relatiefs is hier op aarde’. Een jaar later stierf hij aan hartkramp, op de vierde oorlogsdag, dezelfde dag dat Ter Braak zelfmoord pleegde.

Advertenties

One thought on “Vrijdag 15 mei

  1. In kerkelijke kringen wordt gezegd dat toevalligheden niet bestaan.
    Men spreekt er van de Voorzienigheid.
    Groeten van Ria Mondelaers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s