Woensdag 13 mei

In de jaren tachtig en negentig stond hij bekend als misschien wel de beste reisschrijver ter wereld. Toch is de auteur van In Patagonia en The Songlines een beetje in vergetelheid geraakt. Vandaag zou hij 75 zijn geworden.

***

Chatwin PatagoniaAls jongetje raakte Bruce Chatwin (1940-1989) gefascineerd door een stukje Patagonische brontosaurushuid in het rariteitenkabinet van zijn oma; het land van herkomst zou hij een kwarteeuw later bezoeken, nadat hij ontslag had genomen als taxateur bij een veilinghuis. Het resultaat was In Patagonia (1977), een als reisverslag vermomde roman waarmee Chatwin het vermolmde genre van de reisliteratuur vernieuwde. In de elf jaar daarna wisselde hij bijna antropologische romans als On the Black Hill (1982, een noodlotssaga over tweelingbroers in Wales rondom de Eerste Wereldoorlog) af met reisboeken waarin fantasie en werkelijkheid door elkaar liepen.

Chatwin SonglinesChatwin bereikte zijn grootste publiek met The Songlines (1987), waarin de verteller de kampen van Australische Aborigines bezoekt en een pleidooi houdt voor het nomadische bestaan. Zijn laatste boek Utz (1988), over een joodse porseleinverzamelaar in het Praag van de Tweede Wereldoorlog, werd genomineerd voor de Booker Prize.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s