Maandag 11 mei

Vanavond wordt in Amsterdam de Libris Literatuur Prijs uitgereikt aan Adriaan van Dis, Esther Gerritsen, Kees ’t Hart, Gustaaf Peek, Peter Terrin of Niña Weijers. Maar wie won vorig jaar ook alweer?

***

Pfeijffer SuperbaIlja Leonard Pfeijffer, met La Superba: niet alleen een verhaal over een schrijver in zelfverkozen Italiaanse ballingschap, maar ook een ode aan de fantasie én een aangrijpende aanklacht tegen de westerse onverschilligheid tegenover (Afrikaanse) migranten.
Pfeijffer won met La Superba (2013, genoemd naar de bijnaam van de stad Genua) behalve de Librisprijs ook de Tzumprijs voor de beste zin van het jaar. De als dichter gedebuteerde en op Pindaros gepromoveerde graecus is dan ook een knap stilist die exuberante taal paart aan helder vloeiende zinnen – en aan fantasierijke, postmoderne verhalen die in meer dan één opzicht controversieel zijn. Zo werd zijn romandebuut Rupert. Een bekentenis (2002) beschuldigd van plagiaat omdat Pfeijffers literaire spel met onder meer Nabokovs Lolita en T.S. Eliots The Waste Land niet werd begrepen, en oogstte zijn tweede roman Het grote baggerboek (2004, over een vuilbekkende baggeraar die zich verdedigt tegen een aanklacht wegens verkrachting) felle kritiek om de laconiek opgediste smerigheid.

Pfeijffer Ware levenLiefhebbers van plastische beschrijvingen en slim gemonteerde verwijzingen naar de wereldliteratuur komen ook aan hun trekken in de andere roman die Pfeijffer het afgelopen decennium tussen zijn columns, gedichten en toneelstukken door publiceerde: de onderschatte komedie Het ware leven, een roman (2006), een ingenieus weefwerk van vier uiteenlopende (genre)verhalen, waaronder dat van een auteur die het moeilijk heeft met zijn personages.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s