Donderdag 7 mei

Vandaag zou de 75ste verjaardag zijn geweest van Angela Carter, een vroeg gestorven, invloedrijke Engelse schrijfster die in Nederland veel te weinig bekend is. Wat zijn de aanraders in haar oeuvre?

***

Carter The Magic ToyshopSprookjes en horrorverhalen waren de belangrijkste inspiratiebronnen voor Angela Olive Carter, geboren Stalker (1940-1992). En als feministische critica en postmoderne theoretica doorspekte ze haar verhalen en romans met gotische effecten en veel freudiaanse symboliek. In The Magic Toyshop (1967) verkent een ontluikend weesmeisje het huis van haar geheimzinnige oom, met onzalige gevolgen – een variatie op het Blauwbaardverhaal dat Carter samen met de andere ‘sprookjes van Moeder de Gans’ van Charles Perrault in 1977 vertaalde. In de toekomstroman The Passion of New Eve (1977) wordt een man hardhandig omgebouwd tot vrouw. En in The Bloody Chamber (1979), waaruit het scenario voor de Neil Jordan-film The Company of Wolves voortkwam, krijgen bekende volkssprookjes een bloedige, seksuele draai.

Carter Night at the CircusDoor de Engelsen werd Angela Carter gezien als een specialist in genderkwesties en een van de voornaamste exponenten van het magisch realisme; in Nederland is ze nooit echt bekend geworden. Haar veelgeprezen Nights at the Circus (1984) is een schelmenroman over een journalist die aan het eind van de 19de eeuw onderzoekt of een gevleugelde trapezeartieste in werkelijkheid een engel is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s