Zondag 3 mei

Nationale feestdag Marokko
Tahar Ben Jelloun, Malika Mokeddem, Yasmina Khadra – de Franstalige Marokkaanse literatuur bloeit in ballingschap. Zo ook in Nederland. In 1999 publiceerde Fouad Laroui (net als Hafid Bouazza geboren in Oudja) Kijk uit voor parachutisten, zijn eerste boek dat in het Nederlands vertaald werd.

***

Laroui Méfiez-vousKijk uit voor parachutisten (‘Méfiez-vous des parachutistes’) is zo’n boek waarvan de plot ondergeschikt is aan stilistisch vuurwerk en filosofisch engagement. Een in Parijs afgestudeerde ingenieur gaat terug naar Casablanca, en komt daar tot de ontdekking dat hij het Arabische leven, met zijn familieziekte en zijn kruiwagenscultuur, danig ontgroeid is. Niet alleen op zijn werk, bij een asfaltmultinational, maar ook in zijn privéleven moet hij vechten tegen het onuitroeibare anti-individualisme van de Marokkaanse maatschappij. Zijn inburgering wordt voortvarend ter hand genomen door Bouazza, een parachutist die op een dag bovenop hem valt, bij hem intrekt en zijn leven gaat bedisselen. Binnen een mum van tijd verandert Dinges’ eenmanshuishouden volgens het zwaan-kleef-aan-principe in een soort woongroep. Dinges verzet zich dapper, maar de titel van het laatste hoofdstuk, ‘de dood van de individu’ geeft al aan hoe succesvol hij uiteindelijk is.

Laroui tweeOntheemding is een thema dat Fouad Laroui (1958) na aan het hart ligt. De in Marokko geboren Franstalige schrijver, die na een studie in Parijs als econometrist in Amsterdam werkte, noemde zichzelf in een interview met NRC Handelsblad ‘een intellectuele nomade’. Zijn eerste roman, Les dents du topographe (1996), ging over een Marokkaanse jongen in Frankrijk die worstelt met zijn identiteit. De quel amour blessé, een ‘conte philosophique’ over de Parijse liefde van een Arabische jongen voor een joods meisje, was een pleidooi voor tolerantie. En met Kijk uit voor parachutisten, het eerste boek van Laroui dat (door Frans van Woerden) in het Nederlands vertaald werd, sloot Laroui een trilogie over het migrantenleven af.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s