Zaterdag 25 april

Portugese nationale feestdag (Dag van de Anjerrevolutie)
‘De Schone Slaapster aan de rand van de Europese cultuur.’ Zo werd Portugal halverwege de jaren negentig genoemd door de essayist Eduardo Lourenço. De cultuur en literatuur van het zuidwesten van het Iberisch schiereiland waren volgens hem grotendeels onontdekt, en wachtten op het moment dat ze werden wakker gekust.

***

Saramago BovenlichtDat wakker kussen gebeurde met een klapzoen in 1998, toen de Nobelprijs voor literatuur werd toegekend aan de 75-jarige José Saramago. Niet alleen zíjn naam ging de wereld over, maar ook die van de twintig jaar jongere António Lobo Antunes, die naar verluidt nummer twee was geweest op de shortlist van het Nobelprijscomité. Saramago schrijft historische romans die spotten met het genre; zo biedt Het memoriaal van het klooster (1982) een filosofische kijk op het 18de-eeuwse Lissabon. Lobo Antunes is meer geïnteresseerd in de recente geschiedenis, en vooral in de koloniale oorlog in Angola, die in drie van zijn romans een belangrijke rol speelt. In al hun boeken worstelen de personages met het verleden, iets wat wordt gezien als een kenmerk van de meeste moderne Portugese literatuur.
Lobo Antunes Brandend huisPortugal is nu eenmaal een land met een grootse geschiedenis (bezongen in het nationale epos Os Lusíadas / ‘De Lusitaniërs’) dat al in de 19de eeuw in slaap sukkelde en daarna in lethargie verzonk. Pas met de val van de dictatuur van Salazar (1928-68) en de beëindiging van de oorlog in Angola (1974, na de ‘Anjerrevolutie’) kon Portugal zich lweer op de toekomst richten. Maar de herinnering aan de oude glorie bleef, en komt naar voren in de romans van José Cardoso Pires, Lídia Jorge en Almeida Faria.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s