Donderdag 23 april

Honderdvijfenzestig jaar geleden overleed de Engelse dichter William Wordsworth (1770-1850). Maar dat is niet de reden dat de UNESCO 23 april tot Werelddag van het Boek en het Auteursrecht heeft uitgeroepen. Welke sterfgevallen waren dat wel?

***

Portret van Shakespeare uit de collectie Chandos (1610)

Portret van Shakespeare uit de collectie Chandos (1610)

De 23ste april is de sterfdag van twee van de grootste schrijvers uit de wereldliteratuur (die ook nog eens in hetzelfde jaar overleden): William Shakespeare (1564-1616), van wie bovendien wordt aangenomen dat hij op 23 april is geboren, en Miguel de Cervantes Saavedra (1547-1616). Als reden voor de keuze voor de datum van de Werelddag van het boek geeft UNESCO ook nog het overlijden van de wat minder bekende Peruaanse chroniqueur Inca Garcilaso de la Vega (1539-1616) en vreemd genoeg niet dat van de in de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde Britse dichter Rupert Brooke (1887-1915) of dat van de Nederlandse dichter Bertus Aafjes (1914-1993). Maar zeker zo belangrijk is dat de 23ste april ook de geboortedag is van de IJslandse Nobelprijswinnaar Halldór Laxness (1902-1998) en Vladimir Nabokov (1899-1977). Je kunt je slechtere dagen voorstellen om het boek in het zonnetje te zetten.

Advertenties

2 thoughts on “Donderdag 23 april

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s