Woensdag 22 april

Vijfenzeventig jaar geleden verscheen de bestseller Hollands Glorie; de auteur van deze zeeslepersroman zou vandaag 101 geworden zijn. Hoe heette hij?

***

Hartog Hollands tweeDe Zola van de Zuiderzee is hij genoemd, om zijn plastische beschrijvingen en zijn maatschappelijke engagement. Dat was na zijn dood, want het grootste deel van zijn leven werd Jan de Hartog door de literaire kritiek genegeerd. De gemankeerde zeeman, die zijn schrijfcarrière was begonnen met vijf detectiveromans onder de naam F.R. Eckmar (!), gold als een rasverteller; zijn boeken over stoere individualisten grossierden in humor en spierballentaal, maar hadden volgens de critici de diepgang van een platbodem. Het stond zijn succes niet in de weg. Zijn zeeslepersroman Hollands Glorie (1940), waarin kapitein Jan Wandelaar het opneemt tegen corrupte reders en zwaar weer, was een veel vertaalde instant klassieker (zelfs voor de nazi’s, die hem aanvankelijk een tweede plaats gunden op de lijst ‘Wat iedere SS’er lezen moet’). En toen De Hartog na de oorlog emigreerde naar Amerika en de succesrijke zeeslepers-trilogie Stella/Mary/Thalassa (1949-1950) direct in het Engels publiceerde, was hij de meestgelezen Nederlandse schrijver ter wereld.

Hartog Hollands GlorieDe romans die De Hartog (1014-2002) sindsdien schreef (onder meer De inspecteur, 1961, en De kapitein, 1967) speelden zich bijna allemaal af in Nederland, hoewel hij in de jaren 70 ook een cyclus van vier historische romans wijdde aan de geschiedenis van het quakergeloof waartoe hij in 1961 was overgegaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s