Dinsdag 21 april

Precies honderdvijf jaar geleden overleed Mark Twain, de vader van de moderne Amerikaanse literatuur. Wat was zijn echte naam?

***

Twain tweeSamuel Langhorne Clemens, die zijn pseudoniem ontleende aan de uitroep van loodsen op de Mississippi (mark twain betekent ‘twee vadem diep’), was al immens populair (en 49) toen zijn meesterwerk The Adventures of Huckleberry Finn verscheen. Hij had naam gemaakt met humoristische verhalen en satirische reisbeschrijvingen en veel geld verdiend met de kinderboeken The Adventures of Tom Sawyer en The Prince and the Pauper. Maar het was het hartveroverende verhaal van een veertienjarig jochie op de vlucht voor ‘sivilization’ dat hem eeuwige roem bezorgde. Ondanks een rommelig tweede gedeelte zou Huckleberry Finn verafgood worden door zulke verschillende schrijvers als Ralph Ellison, Jorge Luis Borges en Kenzaburo Oë; terwijl Ernest Hemingway stelde dat de hele Amerikaanse literatuur eruit voortkwam: ‘There was nothing before. There has been nothing as good since.’ In later jaren werd Twain, die na zijn huwelijk naar Connecticut verhuisde, als satiricus steeds pessimistischer, zoals blijkt uit A Connecticut Yankee in King Arthur’s Court en zijn postume roman The Mysterious Stranger, over de komst van Satan naar een hypocriet Oostenrijks dorpje.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s