Maandag 13 april (2)

Stop de persen, roer de trom! Günter Grass is niet meer. De auteur van onder meer Katz und Maus, Die Blechtrommel, Der Butt en Im Krebsgang — en de favoriete schrijver van onder anderen Salman Rushdie en John Irving — overleed vanmorgen in Lübeck op 87-jarige leeftijd.

***

Grass KrebsgangTotdat hij in zijn autobiografie Beim Häuten der Zwiebel (2006) bekende lid te zijn geweest van de Waffen-ss, stond Günter Grass (1927-2015) bekend als ‘het Geweten van Links’ en ‘de Geselaar der Natie’. Niet alleen omdat hij in zijn geëngageerde romans over (de nasleep van) de Tweede Wereldoorlog zijn landgenoten hun ‘collectieve schuld’ onder de neus wreef, maar ook omdat hij graag tegen de heilige huisjes van de politiek schopte. Zo zette hij met zijn roman Im Krebsgang (2002, over de Russische torpedering in 1945 van een boot met tienduizend Oost-Pruisische Vertriebenen) de discussie over het leed van de Duitse oorlogslachtoffers op scherp.

Grass Die BlechtrommelDe Tweede Wereldoorlog was Grass’ specialiteit, zoals ook blijkt uit de zogeheten Danziger Trilogie waarmee hij als romancier in de jaren 1959-1963 van zich deed spreken (Die Blechtrommel, Katz und Maus, Hundejahre), maar in de stijl van vroegmoderne schelmenromanciers als Rabelais en Grimmelshausen laat Grass de werkelijkheid graag ontsporen. Zijn voorliefde voor groteske plotwendingen en barokke vertellers – zeer dominant in het in vele eeuwen spelende sprookje Der Butt (1977) en de feministisch-ecologische fantasie Die Rättin (1986) – maakte hem tot de Europese tegenhanger van de Zuid-Amerikaanse magisch realisten. Het is niet moeilijk om te zien waarom Salman Rushdie en John Irving hem beschouwen als hun grote voorbeeld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s