Zondag 12 april

Vandaag is het 1950 jaar geleden dat de filosoof en staatsman Lucius Annaeus Seneca op last van keizer Nero een einde maakte aan zijn leven door zich de aderen te laten openen. Niet lang daarvoor had hij zijn voormalige leerling Nero nog een plezier gedaan met een satire die de draak stak met diens voorganger. Hoe heette deze veelgeplaagde keizer (ook hoofdpersoon in een roman van Robert Graves)?

***

De dood van Seneca door Rubens

De dood van Seneca door Rubens

De vergoddelijking (‘apotheosis’) van keizer Claudius (10 v. Chr. – 54 n. Chr.) is het onderwerp van het enige hekeldicht dat van de filosoof Seneca overgeleverd is. De zogeheten Menippische satire, bestaande uit proza en poëzie, heet eigenlijk ‘De verpompoening (‘apocolocyntosis’) van de goddelijke Claudius’ maar kreeg in de vertaling uit 2001 (van de jurist Henk van der Werf) de titel De berechting van Claudius mee. Seneca, die in 65 gedwongen werd zelfmoord te plegen omdat hij van betrokkenheid van een samenzwering tegen Nero werd verdacht, beschrijft nogal giftig hoe de in zijn ogen bloeddorstige, incapabele en onmatige Claudius na zijn dood in de onderwereld veroordeeld wordt tot het eindeloos dobbelen met een beker met een gat in de bodem. Vooral de parodie op een godenvergadering toont een andere, humoristische, kant van de wat brave stoïcijn die vooral bekend is door zijn brieven en toneelstukken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s