Zaterdag 11 april

In de stad Kassa (tegenwoordig Kosice) werd 115 geleden een schrijver geboren die pas na zijn dood in 1989 wereldwijd succes zou hebben. Zijn beroemdste boek is in Nederland vertaald onder de titel Gloed.

***

Márai GloedHoe kronkelig de weg van de literaire erkenning is, mag blijken uit het lot van de in de Donaumonarchie geboren Sándor Márai. In de laatste dertig jaar van zijn leven (dat zich achtereenvolgens afspeelde in een Hongaars burgergezin, in het Parijs van het Interbellum, in het Boedapest van fascisten en communisten, en in Amerikaanse ballingschap) raakte hij in vergetelheid. Negen jaar na zijn zelfverkozen dood uit eenzaamheid gaf een Italiaanse uitgeverij een vertaling van zijn roman Gloed (1942) uit, waarna het boek – over twee officieren op leeftijd die de teloorgang van hun vriendschap, veertig jaar eerder, reconstrueren – een triomftocht door Duitsland en Nederland begon.

Márai GravinMárai’s belangrijkste thema’s, het verval van de Oostenrijks-Hongaarse middenklasse en de onbeheersbare drijfveren van de mens, sloegen aan in het nieuwe fin de siècle – én daarna, want ook De erfenis van Eszter (1939, over een vrouw die zich tot haar dood toe laat bedriegen door een charmante zwendelaar) en het autobiografische Land, land!… (1972, over de bezetting van Hongarije door de Duitsers en de Russen) werden een groot succes. Van Márai’s 27 romans werden er sindsdien nog zeven in het Nederlands vertaald, waaronder de Casanova-variatie De gravin van Parma (1940), het verhaal van een driehoeksrelatie Kentering van een huwelijk (1949) en het Odyssee-vervolg Vrede op Ithaca (1952).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s