Donderdag 9 april

Precies 150 jaar geleden gaf de zuidelijke opperbevelhebber Robert E. Lee zich over aan zijn noordelijke collega Ulysses S. Grant. Het was het officieuze einde van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). De bekendste roman over de strijd tussen de Noordelijke Unie en de Zuidelijke Confederatie is natuurlijk Gone with the Wind (1936). Zestig jaar later verscheen de bestseller Cold Mountain, door de auteur omschreven als ‘a memorial to what we’ve lost’. Wie was die auteur?

***

Frazier Cold MountainMet circa twee miljoen verkochte exemplaren is Cold Mountain (1997) van Charles Frazier de succesrijkste roman over ‘the Old Confederate South’ sinds Gone With the Wind. Het boek vertelt in lyrische, licht-archaïsche taal het verhaal van Inman, een soldaat uit het geconfedereerde leger, die na een ernstige verwonding in de slachting bij Petersburg/Virginia (1864) uit het hospitaal ontsnapt. Hij gaat richting Cold Mountain, zijn geboortegrond in het westen van North-Carolina, waar hij vier jaar eerder zijn geliefde achterliet. Zijn voettocht is vele honderden kilometers lang en levensgevaarlijk, want behalve kou, honger en andere ontberingen dreigen in de verlaten bossen zowel federale verkenningspatrouilles als meedogenloze premiejagers die het op deserteurs gemunt hebben. Inman is getuige van zoveel moorden en ziet zo vaak de dood in de ogen ‘that it seemed no longer dark and mysterious. He feared his heart had been touched by the fire so often he might never make a civilian again.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s