Woensdag 8 april

Vandaag vieren boeddhisten de geboorte van de stichter van hun godsdienst, Siddharta Gautama (ca 560-480 v Chr.) alias Boeddha. Welke Duitstalige Nobelprijswinnaar schreef een roman over een tijd- en landgenoot van Boeddha die in opstand komt tegen zijn vader?

***

Hesse SiddhartaDe als boekhandelaar begonnen Hermann Hesse (1877-1962) kreeg in 1946 de Nobelprijs ‘voor zijn inspirerend schrijverschap’; maar zijn grootste populariteit kwam pas in de late jaren zestig, toen eenvoudig geschreven en geestverruimende romans als Siddharta (1922) en Narziss und Goldmund (1930, over twee middeleeuwse vrienden wier levenswijzen haaks op elkaar staan) werden herontdekt door de Amerikaanse hippiebeweging. Ook in de niet-historische romans van Hesse, die na een psychische crisis in 1916 achtereenvolgens het Jungiaanse gedachtegoed en de boeddhistische filosofie omhelsde, gaat het over mensen in verwarring die onder invloed van vrienden of onverwachte gebeurtenissen vrede met zichzelf krijgen – zoals de wereldvreemde maatschappijcriticus in Der Steppenwolf (1929).

hesse tweeIn Hesse’s laatste roman, Das Glasperlenspiel (1943, over een toekomstig utopia), leiden levensvragen niet meer tot problemen; die worden opgelost door een zen-achtig spel waarin een telraam met glazen kraaltjes een belangrijke rol speelt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s