Zondag 5 april

Tien jaar geleden overleed een van de grootste Amerikaanse schrijvers van de 20ste eeuw, de Nobelprijswinnaar van 1976 en de schepper van Humboldt, Henderson, Herzog en Augie March.

***

Bellow Augie MarchSolomon Bellows, de zoon van joods-Russische immigranten in Canada, groeide op in Chicago, de stad die een overheersende rol speelt in zijn debuut Dangling Man (1944) en in meesterwerken als The Adventures of Augie March (1953), Herzog (1964) en Humboldt’s Gift (1975). Als Saul Bellow groeide hij uit tot de belangrijkste schrijver van de naoorlogse Amerikaanse literatuur; iemand die, wars van de literaire modes van het moment, doorschreef aan een veelzijdig oeuvre dat behalve diepzinnig ook nog eens echt humoristisch is. Bellows personages zijn complexe persoonlijkheden in crisis die keer op keer hun neus stoten tegen de vervlakking en de verdorvenheid van de maatschappij. Toch schreef Bellow geen pessimistische boeken. Zelfs in de jaren 60 en 70, toen de Amerikaanse literatuur gedomineerd werd door een apocalyptische stemming, liet hij zijn romanfiguren gelouterd, soms zelfs gelukkig, uit hun beproevingen komen.

Bellow HerzogEr is altijd hoop bij Bellow, want de mens kán verstandig en vergevensgezind worden. Zijn boeken lezen als moderne variaties op de realistische Europese romans uit de 19de eeuw, maar vertonen de stilistische kenmerken van het modernisme van Joyce. Tegelijkertijd zijn ze diep geworteld in de Amerikaanse literaire traditie. Zoals zo veel Amerikaanse schrijvers voor hem komt Bellow in zijn werk voortdurend terug op een centrale vraag: wat is de plaats van Amerika en de Amerikanen in de wereld? Het antwoord moeten de hoofdpersonen van Bellow schuldig blijven. Maar hun verhalen zijn belangrijker. Want, zou Augie March zeggen, ‘reality comes from giving an account of yourself’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s