Zaterdag 28 maart

Vijftien jaar geleden overleed Anthony Powell (1905-2000), een Britse literaire grootheid die nooit echt veel fans in de Lage Landen heeft gekregen. Hij schreef een romancyclus die twaalf delen beslaat en is genoemd naar een schilderij van Nicolas Poussin.

***

Powell DanceDe als satiricus gedebuteerde ‘Proust anglais’ werkte tussen 1951 en 1975 aan de 12-delige romancyclus A Dance to the Music of Time, waarin zijn alter ego Nicholas Jenkins even geamuseerd als amusant de wereld van de Engelse beau monde van de jaren twintig tot zestig oproept. Vooral zijn tegenvoeter Kenneth Widmerpool, een social climber die glorieus uit de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog komt, is een memorabel figuur. De toon van ‘A Dance’ is licht en satirisch, de vele personages blinken uit door oppervlakkigheid, en de ikfiguur, die we volgen in zijn loopbaan als kunstcriticus, grossiert in gave zinnen en mooie beeldspraken.

Powell QuestionVoor de liefhebbers van filosofische bespiegelingen zijn er bovendien in ieder hoofdstuk wel elegant geformuleerde gedachten over volwassen worden, seksuele jaloezie, en het overkoepelende thema van de romancyclus: ‘de conflicten en compromissen tussen de verbeelding en de wil, rede en gevoel, macht en genotzucht’. De eerste twee delen, A Question of Upbringing (over Jenkins’ kostschooltijd) en A Buyer’s Market (over zijn jaren aan de universiteit van Oxford) spreken het meest tot de verbeelding, vooral voor liefhebbers van het werk van Evelyn Waugh.

Advertenties

One thought on “Zaterdag 28 maart

  1. Beste Pieter,
    Als fervent liefhebber van Waugh heb ik de genoemde eerste twee delen direct op de Kindle gezet. Grote dank voor deze tip!
    Peter Keller

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s