Woensdag 25 maart

Vandaag zou Paul Biegel negentig geworden zijn, als hij niet al in 2006 was overleden. De koning van de kinderboekenschrijvers publiceerde meer dan vijftig titels; maar wat was zijn doorbraakboek, dat een halve eeuw geleden verscheen?

***

Biegel SleutelkruidIn Het sleutelkruid van Paul Biegel (1925-2006) verkeert de duizendjarige koning Mansolein op het randje van de dood. Zijn hart klopt nauwelijks meer en kan alleen nog ‘opgewonden’ worden door het sleutelkruid, dat ver weg over de bergen in een uithoek van zijn rijk groeit. Een wonderdokter besluit de gevaarlijke reis te maken, maar realiseert zich dat de koning een medicijn nodig heeft om in leven te blijven tot hij weer terug is. Daarom stuurt hij alle dieren die hij onderweg tegenkomt naar de koperen burcht om de koning een verhaal te vertellen; de emoties die daarbij loskomen zullen zijn hart aan het kloppen houden. Het resultaat is een estafette die werkt als een literaire pacemaker. Een fantastische illustratie van de zegeningen van ‘bibliotherapie’, zoals die gepredikt wordt door de School of Life van de even populaire als praktische filosoof Alain de Botton.

Advertenties

2 thoughts on “Woensdag 25 maart

  1. Bijzonder mooi boek. Vind het jammer dat mijn kinderen nu zo groot zijn dat ik het ze niet meer kan voorlezen. Gweldig dat Pieter Steinz ook kinder koeken op een dergelijk serieuze manier besprak!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s