Dinsdag 24 maart

Vandaag herdenken we de 110de sterfdag van de schrijver van Le Tour du monde en quatre-vingt jours en Vingt mille lieues sous les mers.

***

VerneInspelend op de groeiende interesse in wetenschappelijke ontdekkingen en stoere wereldreisverhalen, legde de ex-effectenmakelaar Jules Verne zich rond 1860 toe op het schrijven van spannende avonturenromans met een flinke dosis Poe-achtige sciencefiction. Verne liet zijn helden op dinosaurussen jagen in de aardkorst (Voyage au centre de la Terre, 1864), met een raket naar de maan schieten (De la Terre à la Lune, 1865), als gevangenen op de onderzeeër van ‘kapitein Nemo’ meevaren (Vingt mille lieues sous les mers, 1870), en met een kruising van een helikopter en een luchtschip langs alle hoeken van de aarde vliegen (Robur le Conquérant, 1886).

Verne NederlandsZijn grootste successen waren twee conventionelere romans: over de Engelse gentleman Philias Fogg die een weddenschap aangaat om in tachtig dagen de wereld rond te gaan (Le Tour du monde en quatre-vingt jours, 1873) en over een stoere held die als koerier van de tsaar door levensgevaarlijk Rusland reist (Michel Strogoff, 1876). Vernes Voyages extraordinaires (‘Wonderreizen’) zijn de ideale grotemensenboeken-voor-de-jeugd, zelfs ondanks het plechtige taalgebruik en de eigenaardige 19de-eeuwse zeden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s