Donderdag 19 maart

‘Te wapen!’ Vandaag is de eerste dag van de Week van de Klassieken, die tot en met 27 maart duurt en in het teken staat van oorlog in de oudheid. Reden genoeg om op de Dagkalender van de Wereldliteratuur aandacht te besteden aan de vader van alle oorlogsfictie.

***

HomerusDe epische poëzie, en eigenlijk de hele westerse literatuur, begon in de 8ste eeuw voor Christus met twee Klein-Aziatische heldendichten die volgens de overlevering werden gecomponeerd door de Griek Homeros. In de Ilias, een episode van 51 dagen uit het tiende jaar van de oorlog om Troje (Ilion), wordt het verhaal verteld van de halfgod Achilles, die na een conflict (om een meisje) met de Griekse opperbevelhebber Agamemnon weigert verder te vechten – met desastreus resultaat voor de Grieken. Pas als zijn vriend Patroklos in zijn plaats is gesneuveld, mengt hij zich weer in de strijd – met desastreus resultaat voor de Trojanen en hun aanvoerder Hektor. Het verhaal van Achilles’ wrok kent vele ontroerende passages (een kind schrikt van zijn vaders helm met vederbos, een grijsaard smeekt om het lijk van zijn zoon, een oude vrouw spreekt haar zoon verwijtend toe op zijn doodsbed) maar is minder opwindend dan de Odyssee.

Homeros OdysseeDit avonturenverhaal in 11.000 versregels, over de moeizame terugkeer van de held Odysseus naar zijn belaagde vrouw op het eiland Ithaca, is een goed geschakelde opeenvolging van seks (Calypso, Circe, Penelope), drugs (de Lotuseters) en exotische ontmoetingen (kannibalen, Sirenen, Cyclopen). Voor de liefhebbers van subtielere kost biedt het ook nog een trouwe vrouw met bewonderenswaardige grace under pressure, een jongen die volwassen wordt in de schaduw van zijn vader, en een trouwe hond die zijn laatste adem uitblaast als hij zijn meester na twintig jaar weerziet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s