Maandag 16 maart

Vandaag herdenken we de 75ste sterfdag van de eerste vrouw die de Nobelprijs voor literatuur kreeg (in 1909). Ze debuteerde met een plattelandssaga maar werd wereldberoemd door een kinderboek.

***

LagerlöfSelma Lagerlöf  (1858-1940) is in Zweden een nationaal monument; niet alleen door haar literaire oeuvre en haar voorbeeldig geëmancipeerde leven, maar ook door haar daadkracht in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog (ze hielp onder meer de joodse dichteres en latere Nobelprijswinnares Nelly Sachs aan een visum). Lagerlöf debuteerde in 1891 met Gösta Berlings Saga, het eerste van vele boeken die zich afspeelden in haar Zuid-Zweedse geboortestreek Värmland. De roman, die gezien wordt als een hoofdwerk van de Zweedse neoromantiek, vertelde een sprookjesachtig verhaal over een temperamentvolle avonturier die onder de invloed van een gevallen gravin een beter mens wordt.

Lagerlof Niels HolgerssonLagerlöfs voorliefde voor noordse sagen en legenden kwam ook tot uitdrukking in haar korte verhalen en in haar beroemdste boek Nils Holgerssons wonderbare reis (1906-1907), dat oorspronkelijk bedoeld was als schoolboek over de Zweedse geografie en geschiedenis. Nils Holgersson, de luie pestkop die wordt omgetoverd in een kabouter en reizend door Zweden op de rug van een gans zijn karakter verbetert, geldt als een van de grote figuren uit de kinderliteratuur. Zijn wonderbare reis is maar een van de vele verhalen van Lagerlöf die in de afgelopen veertig jaar verfilmd zijn.

Advertenties

One thought on “Maandag 16 maart

  1. Interressant feitje. Ik ken Niels Holgerson enkel van een tekenfilm serie als kind. Mooi om te weten wie die vrouw is en wat ze deed. Ik ga er meer van lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s