Woensdag 4 maart

Vandaag is de vijftigste verjaardag van Khaled Hosseini, een van de tachtig nieuwe schrijvers die zijn opgenomen in Steinz – Gids voor de wereldliteratuur. Aan welk boek dankt hij zijn faam?

***

Hosseini Kite RunnerToen van Khaled Hosseini De vliegeraar van Kabul (2003) uitkwam, wist zijn Nederlandse uitgeverij niet dat ze goud in handen had. Het boek begon pas goed te verkopen toen het onder een andere titel, De vliegeraar, werd heruitgebracht. Uiteindelijk stond het 172 weken in de bestsellerlijst. The Kite Runner, dat in 2007 verfilmd werd, gaat over een vriendschap tussen twee jongens. De een vlucht naar de Verenigde Staten wanneer de Sovjet-Unie Afghanistan binnenvalt. De ander blijft achter en wordt uiteindelijk neergeschoten door de Taliban. Schuldgevoel en het inlossen van oude tekortkomingen vormen de rode draad. Net als in zijn andere boeken – A Thousand Splendid Suns (2007) en And the Mountains Echoed (2013) – gaat het Hosseini om sterke karakters die hun innerlijke beschaving behouden in een brute samenleving.

Hosseini ZonnenOmdat de boeken zich grotendeels in Afghanistan afspelen, vonden ze een groot lezerspubliek. Elke westerling kon zo kennismaken met de Afghaanse geschiedenis, iets waar na 9/11 wereldwijd behoefte aan was. Nederlandse politici zagen in De vliegeraar een rechtvaardiging om Nederlandse militairen naar Afghanistan te sturen. Maar de literaire kritiek was verdeeld: terwijl sommigen schreven over ontroering en meenden dat Hosseini Afghanistan een ‘kloppend hart’ had gegeven, wezen anderen op het sentiment en de eendimensionaliteit van de romans en op het valse beeld dat van Afghanistan wordt geschetst. Zo ontstond dankzij Hosseini de term ‘kabulkitsch’.

Advertenties

One thought on “Woensdag 4 maart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s