Dinsdag 3 maart

Precies 140 jaar geleden ging in Parijs de opera Carmen van Georges Bizet in première. Wie schreef de roman waarop het libretto was gebaseerd?

***

Mérimée CarmenDe librettoschrijvers van de ‘opéra-comiqueCarmen (voor het eerst opgevoerd op 3 maart 1875) waren Henri Meilhac en Ludovic Halévy; zij baseerden hun tekst op de gelijknamige novelle uit 1847 van de Franse romanticus Prosper Mérimée (1803-1870), die vooral bekend was van zijn proza op de korte baan. De tragedie van een soldaat uit Sevilla die door een zigeunermeisje verleid wordt, was geen instantsucces, daarvoor was de plot te seksueel (en immoreel) geladen. Bizet stierf na de gemengde reacties op de opera aan een hartaanval; het grote succes van Carmen, met onvergetelijke melodieën als de toreador-aria en de ‘Habanera’ (‘L’amour est un oiseau rebelle’), kwam pas na producties in het buitenland.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s